«Три криниці» у Суботові – найпопулярніша історична пам’ятка Черкаської області

Приватна садиба зеленого туризму Диво КРай

Цікавишся історією? Хочеш знати якнайбільше легенд та переказів про рідний край? Тоді тобі сюди у Головківку, до приватної садиби Диво Край.

Недалеко від неї розташоване село Суботів. Відоме воно резиденцією українського гетьмана Богдана Хмельницького та Іллінською церквою, яка створювалась як усипальниця родини. Популярною є ще одна історична пам’ятка за часів козацтва – «Три криниці». Саме про неї й піде далі мова.

За переказами вода з цих джерел зцілювала поранених козаків й додавала віри у себе. Саме тут за часів Богдана Хмельницького розміщувався військовий госпіталь. За іншою легендою – з цих криниць напували коней. Але в той період їх було дві, тож води на всіх не вистачало. Хмельницький звелів викопати ще одну. Відтоді це місце зветься «Три криниці».

За іншою версією, якщо загадати бажання та випити води із «Трьох криниць», воно обов’язково збудеться. А місцеві жителі додають: незаміжня дівчина, яка скуштує води з усіх трьох колодязів протягом трьох днів зустріне свого нареченого.

Загалом люди вважають цю пам’ятку історії дещо містичною. Сюди приходив легендарний Максим Залізняк зі своїми побратимами-козаками й перед походом освячував цією водою зброю. А в радянські часи пропагандисти використовували «Три криниці», як символ співдружності трьох народів: України, Білорусії й Росії.

Нині легендарні джерела називають загадковими та містичними. Туристи, які приїздять сюди, стверджують, що вода у них цілюща, але кожен має свій смак. Це підтверджують і в обласному управлінні лісового та мисливського господарства. За даними науковців завдяки природному хімічному складу вода прискорює загоєння ран. Результати лабораторних досліджень свідчать, що вода у криницях відмінної якості, а ось смак у всіх трьох, справді, різний.

Щодо цього існує ще одне повір’я: перше джерело дарує красу, тому з нього п’ють воду дівчата; друге – хоробрість, це для чоловіків; а ось третє – це сімейний добробут та достаток, до нього підходять пари. Потому вода з усіх криниць стікає в один струмок, тож за бажанням можна напитися і звідти.

Загалом цій історичній пам’ятці понад три століття й охочі пізнати її магічні сили, обирайте цю місцевість як свій відпочинковий маршрут.

А зупинитись ви зможете у Головківці. Приватна Садиба Диво Край чекає на вас.

    Онлайн замовлення






    Наші контакти

    Телефон: +38(093) 937-14-51

    Email: dyvokray.che@gmail.com

    Адреса: Черкаська обл., Чигиринський район, с. Головківка